Apgar-teszt: az első vizsgálat - Intelligenetic

Apgar-teszt: az első vizsgálat
| Blog
Apgar-teszt: az első vizsgálat

A születés utáni boldog pillanatok az önfeledt örömről szólnak és arról, hogy az újszülött egészségügyi állapotát felmérjék az orvosok. Ennek legelterjedtebb eszköze az Apgar-teszt, ami információt szolgáltat az újszülött életfunkcióiról. Nézzük, mi is ez a mérési módszer és mit jelent az Apgar-érték!

Ma már a legtöbb természetes szülés esetén a babát születését követően az anyja mellkasára helyezik, megvárják, hogy a köldökzsinór pulzálása abbamaradjon, de olyan helyek is vannak, ahol addig nem viszik el a kicsit, amíg szopni nem kezd. Az anya-gyerek kapcsolat korai szakaszának ezek igen meghatározó mozzanatai, ezért egyre több figyelmet szentelnek ezeknek az „apróságoknak”.

Az Apgar-teszt elvégzése azonban semmi esetben sem marad el a születést követően. Mi az az Apgar-rendszer? Jöjjenek a részletek!

Apgar-rendszer lényege

Ez a vizsgálati módszer a születést követő első és ötödik percben vizsgál 5 életfunkciót, nevezetesen a következőket:

  • szívverés,
  • légzés,
  • bőrszín,
  • izomtónus,
  • reflex-ingerlékenység.

Mindegyik tényező esetén 0, 1, 2 pontot adhatnak az orvosok az alapján, hogy az életfunkció mennyire megfelelő. Ezek összeadásából áll össze az Apgar-érték, amit a zárójelentésen is feltüntetnek, az elsőperces és az ötperces eredményt egymástól perjellel választják el.

Mit jelentenek a pontszámok az egyes életfunkciók esetén?

A következőkben sorra vesszük, hogy mit jelentenek az egyes életfunkciókhoz rendelt pontszámok!

Szívferkevencia

A szívverés egy alap életfunkció. Amennyiben az orvos azt tapasztalja, hogy nincs szívverés, akkor 0 pontszámot rendel ehhez a tényezőhöz és megkezdi az azonnali beavatkozást. Ha a pulzus 100 alatti, akkor 1-es pontszámot, ha 100 fölötti, akkor 2-es pontszámot jegyez fel.

Légzés

A légzés, vagyis a respiráció vizsgálata során 2 pontot adnak, ha a baba szabályosan lélegzik és erőteljesen sír. Ha a légzés szabálytalan, akkor 1, ha pedig elégtelen, vagyis az újszülött nem lélegzik, akkor 0 pont adható.

Bőrszín

A keringési problémák fennállására utalhat, ha a csecsemő bőrszíne kékes árnyalatú. Amennyiben rózsaszínes, akkor 2 pontot adnak az orvosok, ha a végtagok kékülnek akkor 1-et, ha pedig a teljes testen megfigyelhető a kékülés, akkor 0 pontot rendelnek ehhez az életfunkcióhoz.

Izomtónus

Az izomtónus vizsgálata során azt mérik fel, hogy mennyire mozgatja az újszülött a végtagjait. Ha aktívan, akkor 2 pontot adnak a babának, ha mozgatja őket, de kevésbé intenzíven, akkor 1-et, ha pedig az izmok tónustalanok akkor 0-át.

Reflex-ingerlékenység

E vizsgálat során egy szonda segítségével az orrgaratot ingerlik és azt figyelik, hogy a csecsemőtől milyen ingerválasz érkezik erre. Ha a válasz köhögés, tüsszögés, akkor az életfunkció megfelelően működik, így 2 pontot kap a baba, ha a reakció egy fintor, egy grimasz, akkor 1 pontot, ha pedig a válaszreakció elmarad, akkor 0 pontot.

Hogyan értelmezhető az Apgar-érték?

A fenti pontszámokat összesítik így áll össze az Apgar-érték, amiből kettő lesz, egy, amelyik az egyperces, egy pedig, ami az ötperces állapotot írja le.

Amennyiben az összpontszám 10 és 8 közé esik, az azt jelenti, hogy különösebb orvosi beavatkozás nem szükséges. Ha 5, 6 vagy 7 a pontszám, akkor már szükség van az orvosi közbelépésre, általában ilyenkor bőringert alkalmaznak és oxigénmaszkon keresztül oxigént adnak az újszülöttnek. 0-4 pont esetén az újszülött intenzív ellátását azonnal megkezdik, majd további kezelés céljából újszülött intenzív osztályra szállítják.

Vizsgálatok az Apgar-teszt mellett

Nem az Apgar-teszt az egyetlen vizsgálat, amit elvégeznek a születést követően. Lemérik a baba súlyát, a magasságát és a fej körfogatát, K-vitamin injekciót kap, ami a véralvadást segíti, illetve cseppentenek is a szemébe szemcseppet annak érdekében, hogy fertőzések ne alakuljanak ki. Szülés után ellenőrzik azt is, hogy a testnyílások átjárhatók-e, nincsenek-e szemmel észrevehető rendellenességek és szülési sérülés.

A kötelező jellegű szűrések mellett más megoldások is léteznek, amelyekkel az újszülött állapotát fel lehet mérni. A myNewborn egy átfogó genetikai szűrés a korai kezdetű betegségekre. A vizsgálat segítségével fény derülhet az élet első szakaszában megjelenő genetikai betegségekre, így megkezdődhet azok megelőző kezelése, korai kezelése, illetve amennyiben szükség van rá, akkor a diétás étrend bevezetése. A myNewborn szűrés alkalmával több mint 400 gén elemzését végzik el, amelyek több mint 390 metabolikus és genetikai betegséghez kapcsolódnak.

Ismerd meg a myNewborn innovatív eljárását!

Kapcsolódó cikkek

Kromoszóma-rendellenességek vizsgálata

Kromoszóma-rendellenességek vizsgálata

Magzati DNS anyai vérből

Magzati DNS anyai vérből

Terhességi genetikai vizsgálat

Terhességi genetikai vizsgálat

Kromoszóma rendellenességek

Kromoszóma rendellenességek

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

Down-kór szűrés vérből

Down-kór szűrés vérből

Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

Genetikai betegségek

Genetikai betegségek

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Maradjunk kapcsolatban
Maradjon naprakész a DNS tesztek tekintetében, iratkozzon fel!
Intelligenetic
1138 Budapest, Népfürdő u. 22.
Duna Tower Irodaház B torony 15. emelet
Tel.: +36-1-700-1303
Fax: + 36-1-700-1301
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szolgáltatások

Jogi nyilatkozat: Az ezen az oldalon található valamennyi információ kizárólag tájékoztató célt szolgál, és nem helyettesíti az egészségügyi szolgáltatók általi szakvéleményt. Nem szabad kizárólag a honlapunkon talált információra hagyatkozni az egészségével kapcsolatos döntések meghozatalakor. Egészségi állapotára vonatkozó kérdéseivel mindig forduljon kezelőorvosához vagy más egészségügyi szakemberhez. A Verifi® az Illumina, Inc., az IntelliNIPT™ az Intelligenetic, egyebekben a védjegyek birtokosaik tulajdonát képezik.

© IntelliGenetic Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

Kapcsolati űrlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.