Skip to main content

DNS-vizsgálat: az élet kódjának megismerése

DNS-vizsgálat: az élet kódjának megismerése
| Blog
DNS-vizsgálat: az élet kódjának megismerése

A DNS, az örökítőanyag genetikai információkat tartalmaz, ami alapjaiban meghatározza az ember életét, tulajdonságait, betegségeit. Sajnos szüleinktől nemcsak a jó tulajdonságokat, a haj- és szemszínt örökölhetjük, hanem az egyes betegségeket, az azokra való hajlamot is. A DNS-vizsgálat elvégzésével azonosíthatók a DNS-állomány eltérései, a génmutációk, vagy az utódokra veszélyt jelentő hordozóság is.

A DNS tartalmazza azokat a genetikai információkat, amik végső soron meghatározzák a tulajdonságainkat. Ismerjük meg, mit kell tudni a DNS-ről és a génekről és milyen szerepet játszanak az öröklődésben!

Mi az a DNS?

A DNS, vagyis a dezoxiribonukleinsav, az élet egyik alapköve. Ez a csodálatos kémiai anyag, ami magában hordozza az élőlény genetikai információit. Másolatai testünk minden sejtjében megtalálhatóak, így tulajdonképpen a DNS a sejtek működését szabályozza.

A gének a DNS különálló szakaszai, amelyek meghatározzák az öröklött tulajdonságokat, például szemünk színét vagy hajunk textúráját. Egy emberi genomban több ezer gén található, minden gén pedig önmaga egy különleges kód, amely fehérjéket kódol. 

A fehérjék alapvetően meghatározzák, hogy a sejtjeink hogyan működnek és kommunikálnak egymással. Egyszerűen fogalmazva, a gének ki- és bekapcsolásával a DNS „kiképezi” sejtjeinket, hogy hogyan alakuljanak, növekedjenek, dolgozzanak együtt.

Az öröklődés a biológiai tulajdonságok nemzedékről nemzedékre történő továbbadása, amit a DNS tesz ehetővé. Amikor a petesejt és a hímivarsejt találkozik, az újonnan létrejött embrió mindkét szülőjétől genetikai anyagot kap, ez a DNS-ben tárolódik. Ezért van az, hogy egy gyermek hasonlít apjára és anyjára is. A genetikai anyag határozza meg a testi jellemzőket, az egészségi állapotot, sőt még a személyiségjegyeket is. Tehát a DNS nem csupán a sejtek utasításait hordozza, hanem egyfajta hidat is képez azon tulajdonságok között, amelyeket generációkon keresztül öröklünk.

Mi az a DNS-vizsgálat?

A DNS-vizsgálat egy modern eljárás, egy technológia, ami a DNS, vagyis a dezoxiribonukleinsav vizsgálatát takarja. Ennek segítségével képesek az orvosok, genetikusok betekintést nyerni a szervezetünk elemi felépítésébe, és felismerni, hogy milyen betegségekre vagyunk hajlamosak, illetve melyek azok a területek, amelyeken több figyelmet kell fordítanunk az egészségünk érdekében. 

A DNS-vizsgálat egyszerű folyamat, amely nem igényel semmilyen különösebb beavatkozást. A vizsgálatot vérből, nyálból vagy akár egy egyszerű hajszálból is elvégezhetjük. A vizsgálat során a laboratóriumban speciális gépek segítségével azonosítják a DNS-mintában található genetikai kódokat. Ezek az információk adnak nekünk betekintést abba, hogy milyen genetikai tényezőkkel rendelkezünk - többek között arra is fény derülhet, hogy hajlamosak vagyunk-e bizonyos betegségekre.

Mit árul el a DNS-vizsgálat?

A DNS-teszt rengeteg információt szolgáltat számunkra. Megtudhatjuk például, hogy mely betegségek kialakulására vagyunk genetikailag hajlamosak. Ezen túlmenően, a vizsgálatból származó információk segítségével személyre szabott életmód-tanácsokat kaphatunk, amivel elősegíthetjük egészségünk megőrzését. Mindenekfelett, a genetikai vizsgálat segítségével felismerhetjük a szervezetünkben rejtőzködő genetikai változásokat, amik hosszú távon akár komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Így a korai felismerés és megfelelő kezelés révén hozzájárulhatunk a betegségek megelőzéséhez.

Milyen típusú DNS-vizsgálatok vannak?

Számos DNS-vizsgálat létezik a piacon, attól függően, hogy milyen információkat kívánunk megtudni saját vagy gyermekünk genetikai állományáról. Lássuk, melyek a leggyakoribb típusok!

Prenatális DNS-vizsgálat 

A prenatális vagy magzati DNS-vizsgálatok a terhesség ideje alatt, még a születés előtt végzett genetikai vizsgálatok. Céljuk, hogy információt nyújtsanak a magzat egészségéről és esetleges genetikai rendellenességekről még a születés előtt. Ezeknek a vizsgálatoknak két fő típusa létezik, az invazív, mint például a magzatvíz-mintavétel és a nem invazív, mint amilyen az Intelligenetic által végzett IntelliNIPT. Az invazív vizsgálatok valamelyest emelik a vetélés kockázatát, éppen ezért csak nagyon indokolt esetben végzik el. A leggyakrabban nem invazív genetikai vizsgálatot kérnek a szülők, ami lényegében teljes mértékben veszélytelen. 

Csecsemőkori DNS-vizsgálat 

Az újszülöttkori DNS-vizsgálatokat a születés után végezhetjük el. Ez többek között kiszűrik a ritka, de komoly genetikai betegségeket. Ezek a korai információk lehetővé teszik a gyors intervenciót és a betegségek kezelését, még mielőtt súlyosabb tünetek jelentkeznének. Az Intelligenetic myNewborn szűrésére azt javasoljuk, hogy 6 éves korig kerüljön sor. Ez egy átfogó genetikai teszt, ami az élet első 10 évében megjelenő befolyásolható genetikai betegségekre derít fényt, így fel lehet készülni ezek megelőzésére.

Felnőttkori DNS-vizsgálat 

Végül, de nem utolsósorban, a felnőttkori DNS-vizsgálatok. Ezek igazán szerteágazók lehetnek. Lehetnek őseink genetikai örökségének kutatását célzó vizsgálatok, de lehetnek az egészségünket, különösen a genetikai betegségekkel kapcsolatos kockázatokat vizsgáló tesztek is. Az utóbbiak segíthetnek nekünk abban, hogy személyre szabott egészségügyi stratégiát dolgozhassunk ki és megelőzzünk bizonyos betegségeket, ha esetleg genetikailag hajlamosak vagyunk rájuk. Ilyen vizsgálat a myGenome prevenciós teszt is, ami segít abban, hogy az ember proaktívan tudjon gondoskodni az egészségéről.

Az egyes DNS-vizsgálatok különböző életszakaszokban kínálnak betekintést a genetikai örökségünkbe, és segíthetnek döntéseink meghozatalában, illetve egészségünk jobb megőrzésében. 

Lépj a megelőzés következő szintjére az Intelligenetic segítségével!

Kapcsolódó cikkek

SMA-szűrés: a csecsemőkori diagnosztika és a korai kezelés jelentősége

SMA-szűrés: a csecsemőkori diagnosztika és a korai kezelés jelentősége

Ezek a leggyakoribb örökletes betegségek

Ezek a leggyakoribb örökletes betegségek

Megelőző céllal több száz betegség szűrése életük első éveiben járó egészséges gyermekeknek – ami az SMA szűrés mellett ugyancsak fontos

Megelőző céllal több száz betegség szűrése életük első éveiben járó egészséges gyermekeknek – ami az SMA szűrés mellett ugyancsak fontos

Géndiagnosztika: bepillantás a génekbe

Géndiagnosztika: bepillantás a génekbe

Exom vagy genom: mikor milyen típusú vizsgálatot érdemes elvégeztetni?

Exom vagy genom: mikor milyen típusú vizsgálatot érdemes elvégeztetni?

Genom szekvenálás, exom szekvenálás

Genom szekvenálás, exom szekvenálás

Felnőtt genetikai vizsgálat: információ a felnőttkori egészséghez

Felnőtt genetikai vizsgálat: információ a felnőttkori egészséghez

myGenome – A legátfogóbb genetikai prevenciós teszt egészséges emberek számára

myGenome – A legátfogóbb genetikai prevenciós teszt egészséges emberek számára

Újszülöttkori szűrővizsgálatok

Újszülöttkori szűrővizsgálatok

Géntérkép: tegyél a betegségek kialakulása ellen!

Géntérkép: tegyél a betegségek kialakulása ellen!