Skip to main content

Felnőtt genetikai vizsgálat: információ a felnőttkori egészséghez

Felnőtt genetikai vizsgálat: információ a felnőttkori egészséghez
| Blog
Felnőtt genetikai vizsgálat: információ a felnőttkori egészséghez

Az egyébként panasz- és tünetmentes felnőtt genetikai vizsgálata is nagy jelentőséggel bír, hiszen lehetőséget kínál arra, hogy az ember választ kapjon az egészségével kapcsolatos nyitott kérdésekre. Milyen betegségekre vagyunk hajlamosak? Mit adhatunk tovább a gyerekeinknek? Vannak-e a családtervezést befolyásoló tényezők? Speciális genetikai vizsgálat elvégzésével kideríthetjük ezeket. Mai blogposztunkban a felnőtt genetikai vizsgálat témáját járjuk körül és bemutatjuk az Intelligenetic által kínált megoldást, a myGenome-ot is!

A genetika szerepe az egészségmegőrzésben kiemelkedő fontosságú. Az emberi DNS rendelkezik a testünk működését irányító genetikai kódokkal, és ezek az információk hordozzák az öröklődő hajlamokat a betegségekre. A felnőtt genetikai vizsgálat a modern orvostudomány egyik meghatározó módszere, amely lehetővé teszi, hogy célirányosan vagy akár kiterjedt részletességgel betekintést nyerjünk saját genetikai állományunkba és az esetleges kockázatokba.

Mi is a felnőtt genetikai vizsgálat szerepe?

A felnőttek genetikai vizsgálatai lehetővé teszik, hogy jobban megértsük genetikai állományunkat, és az alapján információhoz jussunk, amely segíthet az egészségünk megőrzésében.

A vizsgálat alapvetően lehet diagnosztikus célú genetikai vizsgálat: ez azt jelenti, hogy a vizsgálatot azért végzik el, mert megjelentek bizonyos panaszok, tünetek, és ezeknek az okát szeretnék feltérképezni, hogy lehet-e genetikai hátterük.

Beszélhetünk genetikai szűrővizsgálatokról is: ezesetben egy meghatározott populáció tagjainak válogatás nélküli, szűrőprogram keretében végzett genetikai vizsgálata történik, amelynek célja a genetikai mintát szolgáltató tünetmentes személyek köréből a veszélyeztetettek beazonosítása genetikai jellemzőik feltárásával.

(A genetikai vizsgálatokról részletesebben még itt olvashatsz.)

A felnőtt genetikai vizsgálat menete rendkívül egyszerű és fájdalommentes. Általában egy vérmintát vagy nyálmintát vesznek az egyéntől, majd ezt a mintát laboratóriumi elemzésnek vetik alá. Az eredmények alapján szakértők értékelik ki az egyéni genetikai hajlamot és kockázatokat.

Genetikai szűrővizsgálat segítségével például felmérhető szív- és érrendszeri betegségek kockázata, daganatos betegségek hajlama, illetve olyan génmutációk jelenléte, amelyek bizonyos genetikai betegségekkel hozhatók összefüggésbe.

A panasz- és tünetmentes felnőtt genetikai szűrővizsgálatok előnyei tehát rendkívül sokrétűek. Az elsődleges előny az, hogy az egyének jobban megismerhetik saját testüket, és lehetőséget kapnak a genetikai betegségek korai felismerésére. Ez kiváló kiindulópont a megelőzéshez vagy a korai beavatkozáshoz, ami jelentősen javíthatja az életminőséget. Ezen kívül a genetikai tanácsadás révén az egyének személyre szabott egészségügyi terveket kaphatnak, amelyek még hatékonyabban segíthetik őket az egészségmegőrzésben.

Felnőtt genetikai szűrővizsgálat szerepe az egészségmegőrzésben

A genetikai információ hordozza a kulcsot az egészségünk jobb megértéséhez és megőrzéséhez. Az emberi genom (azaz a szervezet teljes genetikai információja összességének) felfedezése rendkívül fontos, hiszen segíthet megelőzni olyan betegségek kialakulását, amelyek genetikai tényezőkön alapulnak. A felnőtt genetikai szűrővizsgálatoknak köszönhetően betekintést nyerhetünk saját genomunkba.

Ha ismerjük a saját genetikai hajlamunkat, képesek vagyunk az életmódunkat olyan módon alakítani, ami csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. Például, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a szívbetegségekre, olyan életmódbeli változtatásokat tehetünk, amelyek csökkentik a kockázatot, mint például a rendszeres testmozgás és az egészséges étrend követése.

Az öröklött betegségek korai felismerése rendkívül fontos. A genetikai vizsgálatok lehetővé tehetik az orvosok számára, hogy időben azonosítsák azokat a genetikai problémákat, amelyek később súlyos betegségekhez vezethetnek. Ennek köszönhetően korai kezelést kaphatunk, ami javíthatja az esélyeinket a gyógyulásra vagy a betegség enyhítésére.

Az információ, amit a betegségek megjelenése előtt, még panasz- és tünetmentes állapotban elvégzett genetikai szűrővizsgálatok nyújthatnak, segíthet megőrizni egészségünket és hozzájárulhat ahhoz, hogy hosszú, boldog életet élhessünk.

De vigyázat! Sokfajta genetikai vizsgálat létezik: vannak egyszerűbbek és igencsak összetettek, azaz olcsóbbak és drágábbak. (Arról, hogy miért különböznek a genetikai tesztek árai itt olvashatsz.)

Mi az a myGenome?

A myGenome vizsgálat egy úttörő genetikai elemzés, mely a modern orvostudomány és a személyre szabott egészségmegőrzés előnyeit egyesíti. Ez a lenyűgöző technológia lehetővé teszi, hogy mélyen behatoljunk saját genetikai kódunk rejtelmeibe.

A myGenome vizsgálat során a mintavétel gyors és fájdalommentes: csak egy egyszerű vérmintára vagy nyálmintára van szükség. A mintát laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, ahol részletes információkat nyernek ki a génjeinkről. A vizsgálat eredménye egy részletes, kb. 150 oldalas jelentés, amit genetikai tanácsadás alkalmával a szakértők segítenek értelmezni, belőle következtetéseket levonni. Ez a jelentés több mint 650 örökletes eredetű betegség, több mint 225 hordozósági állapot, 15 multifaktoriális betegség, több mint 50 diétával, sportolással, öregedéssel, viselkedéssel, kardiovaszkuláris egészséggel, anyagcserével és immunrendszerrel kapcsolatos genetikai jellemző és több mint 150 gyógyszer metabolizmusának vizsgálatára terjed ki. Ezeken felül választ ad a származással kapcsolatos kérdésekre is. Olyan betegségeket is érint, mint például a rákbetegségre való hajlam, a szív- és érrendszeri betegségek, idegrendszeri rendellenességek, véralvadási zavarok, a szervek egészségi állapota, endokrinológiai és anyagcserezavarok.

Ez a vizsgálat tehát nemcsak az öröklött betegségekre vonatkozó információkat szolgáltatja, hanem olyan egyéb fontos tényezőket is feltár, mint az érzékenység bizonyos gyógyszerekre vagy éppen a táplálkozási preferenciák. A vizsgálat segítségével így tehát konkrét ajánlásokat kaphatunk a táplálkozásunk, testmozgásunk és életmódunk optimalizálásához. Ezenkívül a vizsgálat eredményei alapján egyéni gyógyszerterápiánk során csökkenthetjük az esetleges mellékhatások kockázatát.

Ez a modern genetikai technológia lehetővé teszi számunkra, hogy proaktívan gondoskodjunk egészségünkről, és ne csak a betegségek kialakulására várjunk. A myGenome vizsgálat egy új dimenziót nyit az egészségmegőrzésben, és segít abban, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk.

Ne hagyd ki ezt az izgalmas lehetőséget a jobb egészség és életminőség érdekében! Keress bennünket elérhetőségeink bármelyikén!

Kapcsolódó cikkek

SMA-szűrés: a csecsemőkori diagnosztika és a korai kezelés jelentősége

SMA-szűrés: a csecsemőkori diagnosztika és a korai kezelés jelentősége

Ezek a leggyakoribb örökletes betegségek

Ezek a leggyakoribb örökletes betegségek

Megelőző céllal több száz betegség szűrése életük első éveiben járó egészséges gyermekeknek – ami az SMA szűrés mellett ugyancsak fontos

Megelőző céllal több száz betegség szűrése életük első éveiben járó egészséges gyermekeknek – ami az SMA szűrés mellett ugyancsak fontos

Géndiagnosztika: bepillantás a génekbe

Géndiagnosztika: bepillantás a génekbe

Exom vagy genom: mikor milyen típusú vizsgálatot érdemes elvégeztetni?

Exom vagy genom: mikor milyen típusú vizsgálatot érdemes elvégeztetni?

Genom szekvenálás, exom szekvenálás

Genom szekvenálás, exom szekvenálás

DNS-vizsgálat: az élet kódjának megismerése

DNS-vizsgálat: az élet kódjának megismerése

myGenome – A legátfogóbb genetikai prevenciós teszt egészséges emberek számára

myGenome – A legátfogóbb genetikai prevenciós teszt egészséges emberek számára

Újszülöttkori szűrővizsgálatok

Újszülöttkori szűrővizsgálatok

Géntérkép: tegyél a betegségek kialakulása ellen!

Géntérkép: tegyél a betegségek kialakulása ellen!