Kromoszóma-rendellenességek vizsgálata

Kromoszóma-rendellenességek vizsgálata
| Blog
Kromoszóma-rendellenességek vizsgálata

Egy ember genetikai információit a DNS tartalmazza, ami a sejtoszlás során kromoszómákká tömörödik össze. Normális esetben minden testi sejt 23 pár, vagyis 46 kromoszómát tartalmaz, kivéve az ivarsejtek, amelyekben 23 darab található. A fogantatás során az anyai és az apai ivarsejtek egyesülnek, ezekből alakulnak ki az új szervezet sejtjei. Előfordulhat azonban, hogy a folyamat során kromoszóma-aberrációk jelentkeznek, ami azt jelenti, hogy a normális kromoszómakészlethez képest eltérést tapasztalunk, például többlet vagy éppen hiány, esetleg szerkezeti átrendeződés alakul ki. A kromoszóma-rendellenességek vizsgálata során fény derülhet ezekre az eltérésekre. Melyek a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek és milyen vizsgálatokkal lehet őket kimutatni? Nézzük a válaszokat!

Milyen kromoszóma-rendellenességek léteznek?

A kromoszóma-rendellenességek igen sokfélék lehetnek, a legtöbb esetben azonban ezek súlyos genetikai rendellenességek. Nagyon gyakran olyannyira súlyosak, hogy korai vetéléshez vezetnek, de az is előfordulhat, hogy az orvosok javasolják a terhesség megszakítását súlyos, vagy a méhen kívüli élettel nem összeegyeztethető rendellenesség esetén. Más esetekben kromoszóma-rendellenességgel meg is születhetnek gyerekek, ebben az esetben azonban számolni kell az anatómiai és szellemi rendellenesség esélyével, ami különböző mértékű lehet.

Vegyük sorra a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességeket!

Down-kór

Ez a 21-es kromoszóma rendellenessége, egészen pontosan arról van szó, hogy ebből a kromoszómából nem kettő, hanem három példány van jelen a sejtben. A magzati triszómák fejlődési rendellenességet okoznak, ami lehet egészen enyhe, de igen súlyos is. Általában értelmi fogyatékossággal jár, de társulhat hozzá szív- és tüdőbetegség, az immunrendszer gyengesége és olyan testi tünetek, mint például az alacsony testmagasság, az alacsony izomtónus és a ferde metszésű szemek.

Edwards-kór

Az Edwards-kór esetén a 18-as kromoszómából van jelen a sejtben egyel több példány, tehát ez is triszómia. Az élve születések számát alapul véve azt lehet mondani, hogy körülbelül 6000 megszületett kisbabából egy szenved ebben a betegségben. Lényeges azonban, hogy az Edwards-kór esetében mindössze 50% az esély arra, hogy a baba megéri az egy hetes kort. A kór tünetei a következők: fejlődési visszamaradás, légzési problémák, szellemi fogyatékosság, étkezési problémák, szívelégtelenség, mozgásbeli nehézségek.

Patau-kór

A Patau-kór a 13-as kromoszóma triszómiája. A rendellenességben szenvedő magzatok mindössze 1%-a jön világra, az újszülöttek pedig a legtöbb esetben nem érik meg az egy éves kort sem.

A fent bemutatott kromoszóma-rendellenességek a leggyakoribbak, de kialakulhatnak például az ivari kromoszóma eltérései is, így például a Turner-szindróma, a Tripla X szindróma, a Dupla Y szindróma és a Klinefelter-szindróma is.

Milyen tényezők emelik a kromoszóma-rendellenességek kialakulásának esélyét?

A kromoszóma-rendellenességek vizsgálatának elvégzése minden várandós nőnél javasolt lehet, ennek segítségével ugyanis képet kaphatunk a magzat egészségi állapotának egyik fontos jellemzőjéről. Vannak azonban olyan tényezők, amelyeknek köszönhetően a genetikai szűrés nemcsak erősen ajánlott, hanem már-már szinte kötelező. Melyek ezek?

  • Előrehaladatt az anyai életkor a szülés várható időpontjában (35 éves vagy idősebb)
  • A biokémiai szűrővizsgálatok (pl. kombinált teszt) eredményei „pozitívak” vagy rendellenesek
  • Az ultrahangvizsgálat szerint a magzat növekedése és/vagy fejlődése nem megfelelő
  • Ha a várandósnál vagy a családjában korábban 21-es, 18-as, 13-as triszómia, vagy a nemi kromoszómák számbeli rendellenessége fordult elő

Milyen kromoszóma-rendellenesség—vizsgálatok léteznek?

A kromoszóma-rendellenesség—vizsgálatoknak alapvetően két típusa létezik,

vannak az invazív, vagyis beavatkozással járó vizsgálatok és vannak a nem invazív, vagy a beavatkozás nélküli módszerek.

A nem invazív szűrővizsgálatok közül a legelterjedtebb az ultrahang. Ezt kötelezően elvégzik a terhesség ideje alatt lehetőség szerint három alkalommal, az első, a második és a harmadik trimeszterben. Az ultrahang alkalmával ellenőrzik a magzat méreteit, a koponyát, az agyat, a szívet a végtagokat, a bélrendszert és a belső szerveket. Az első trimeszter során végzett ultrahang alkalmával mérik meg a takaróredő vastagságát, ami ha eltér a normális tartománytól, az aggodalomra adhat okot. Az ultrahang vizsgálat segítségével jól vizsgálhatóak a strukturális eltérések a magzatban, de fontos tudni azt is, hogy a különböző kromoszóma-rendellenességeknek nincs minden esetben ultrahang jele: előfordulhat, hogy egy kromoszóma-rendellenes terhességben semmilyen ultrahang eltérés nincs.

Vannak az úgynevezett biokémiai szűrésen alapuló vizsgálatok, ilyen például a négyes teszt, az integrált teszt és a kombinált teszt. Ezek közül az utóbbi a leghatékonyabb, Down-kór esetében 85% a detekciós rátája.

A NIPT vizsgálatokat az anyai vérből végzik, a magzati DNS fragmensek ugyanis bekerülnek az anya véráramába terhesség alatt, így egy vérvétellel és laboratóriumi vizsgálattal a magzatra vonatkozó érvényes megállapításokat lehet tenni. Olyannyira igaz ez, hogy a detekciós ráta ennél a vizsgálatnál akár 98-99%.

A nem invazív vizsgálatok mellett szót kell ejteni az invazív eljárásokról is, ilyen például a magzatvíz mintavétel és a méhlepény mintavétel. Ezek igen pontos eredményeket adnak – gyakorlatilag diagnosztikus értékűek – viszont valamelyest veszélyesek lehetnek, hiszen kismértékben bár, de növelik a vetélés kockázatát.

Mit kell tudni az IntelliNIPT magzati genetikai szűrésről?

Az IntelliNIPT egy megbízható prenatális teszt, egy genetikai szűrés, ami a vizsgálathoz társítható vetélési kockázattól mentes.

Az anyai vérből mutatják ki a magzat kromoszóma-rendellenességeit, ehhez a kismama egy lényegében fájdalommentes vérvételen esik át. Az anyai vértesztet követően a vérmintát a Veritas International barcelonai laboratóriumában elemzik a legszigorúbb biztonsági protokoll betartásával. A legmodernebb berendezésekkel felszerelt labort a szakma elismert szakemberei irányítják, akik a terület úttörőinek számítanak. A laboratóriumból az eredmények néhány nap alatt megérkeznek.

Az IntelliNIPT-nek köszönhetően el lehet kerülni az invazív vizsgálatokat, amelyek bizony növelhetik a vetélés kockázatát. A teszt minden várandós anya számára javasolt, a jó hír pedig, hogy az IntelliNIPT már 10 hetes terhességi korban is elvégezhető, és egészen a 20. hétig kerülhet sor a vizsgálatra. Legyen szó egyes vagy kettes ikerterhességről, gyors és pontos eredményt ad a teszt.

Az IntelliNIPT a Dow-kór, az Edwards-kór, a Patau-kór jelenlétét és a nemi kromoszómák számbeli változásait vizsgálja. Az alap teszt kibővíthető az úgynevezett GenomeScreennel, ami magába foglalja a 7Mb-nál nagyobb DNS deléciók és duplikációk kimutatását, illetve igény esetén az összes kromoszómában megjelenő számbeli kromoszóma-rendellenesség felfedését is.

Egy pontos és gyors vizsgálat, amelynek köszönhetően biztonságban tudhatja születendő gyermekét. További részletek az IntelliNIPT-ről a weboldalon!

Kapcsolódó cikkek

Magzati DNS anyai vérből

Magzati DNS anyai vérből

Terhességi genetikai vizsgálat

Terhességi genetikai vizsgálat

Kromoszóma rendellenességek

Kromoszóma rendellenességek

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

Down-kór szűrés vérből

Down-kór szűrés vérből

Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

Genetikai betegségek

Genetikai betegségek

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Prenatális diagnosztika: a magzat egészségi állapotának felmérése

Prenatális diagnosztika: a magzat egészségi állapotának felmérése

Maradjunk kapcsolatban
Maradjon naprakész a DNS tesztek tekintetében, iratkozzon fel!
Intelligenetic
1138 Budapest, Népfürdő u. 22.
Duna Tower Irodaház B torony 15. emelet
Tel.: +36-1-700-1303
Fax: + 36-1-700-1301
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szolgáltatások

Jogi nyilatkozat: Az ezen az oldalon található valamennyi információ kizárólag tájékoztató célt szolgál, és nem helyettesíti az egészségügyi szolgáltatók általi szakvéleményt. Nem szabad kizárólag a honlapunkon talált információra hagyatkozni az egészségével kapcsolatos döntések meghozatalakor. Egészségi állapotára vonatkozó kérdéseivel mindig forduljon kezelőorvosához vagy más egészségügyi szakemberhez. A Verifi® az Illumina, Inc., az IntelliNIPT™ az Intelligenetic, egyebekben a védjegyek birtokosaik tulajdonát képezik.

© IntelliGenetic Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

Kapcsolati űrlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.