Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!
| Blog
Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

A kromoszóma-vizsgálat segítségével azonosíthatók a kromoszómák számbeli és szerkezeti eltérései. Ennek következményeképpen különféle rendellenességek (fogyatékosság) alakulhatnak ki és ezek az eltérések akár a meddőség hátterében is állhatnak. Összegyűjtöttük, mit kell tudni a kromoszóma-vizsgálatról.

Hazánkban a meddő házaspárok száma több mint 120 000-re tehető, a modern technológiának köszönhetően azonban a legtöbb esetben az okok feltárása lehetséges. 

A kromoszóma-rendellenesség egy rejtett ok lehet. A kromoszóma-rendellenesség azt jelenti, hogy a kromoszómák mennyiségében (számában), vagy felépítésében (szerkezetében) valamilyen rendellenesség figyelhető meg. A DNS molekulák sejtosztódás során összetömörülnek, így jönnek létre a kromoszómák. Az emberi szervezetben 23 kromoszómapár található, 22 pár (1-22) testi kromoszóma és a nemi kromoszómapár (az XX vagy az XY) az egyed nemétől függően. A kromoszómák osztódása során egyes esetekben hiba lép fel, és ezeket a szervezet természetes, javításra törekvő mechanizmusai sem tudják kiküszöbölni. Így jönnek létre a rendellenességek, amik jellemzően a következő kategóriákba sorolhatók:

 • ha a teljes kromoszómális anyag jelen van, de szerkezetileg átrendeződött formában (pl. az egyik kromoszóma egy része letörik és hozzákapcsolódik más kromoszómához), kromoszómális kiegyensúlyozottságról beszélünk. Ebben az esetben nem feltétlenül vannak tünetei az átrendeződésnek (hiszen a genetikai anyag összmennyisége változatlan marad).
 • a kromoszómakészlet többletével (pl. az egyik kromoszóma egy része a sejtoszlás során megduplázódott) vagy hiányával (pl. az egyik kromoszóma egy része letört és a sejtoszlás során elveszett) rendelkező egyéneket kromoszómálisan kiegyensúlyozatlannak nevezzük. 

A legtöbb kiegyensúlyozott és néhány kiegyensúlyozatlan eltérés nem jár lényeges klinikai következménnyel, de a legtöbb kiegyensúlyozatlan forma mentális retardációt és többé-kevésbé súlyos testi fogyatékosságot eredményez. 

A kromoszóma-rendellenességek osztályozhatók aszerint is, hogy 

 • a kromoszómák számát vagy szerkezetét
 • a testi vagy a nemi kromoszómákat érintik.

Melyek a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességek?

 • Down-szindróma
 • Edwards-szindróma
 • Patau-szindróma
 • Dupla Y-szindróma
 • Tripla X-szindróma
 • Turner-szindróma
 • Klinefelter-szindróma

A kromoszóma-vizsgálat lényege

A modern orvosi módszerek a DNS vizsgálatát lehetővé teszik a leendő szülők és a magzat esetében is. Az egyén kromoszóma vizsgálata során legtöbbször vért vesznek, majd a kromoszómákat festés segítségével teszik láthatóvá. Így lesz megállapítható, hogy hol mutatkozik meg eltérés a normális képhez képest. A kariotipizálás során a kromoszómák számbeli és szerkezeti eltéréseit vizsgálják nőknél és férfiaknál. A vérvizsgálat meddőség esetén bizonyos esetekben választ adhat arra, hogy mi okozza a terméketlenséget. Az eredmény birtokában a szakorvos vezetésével közelebb lehet jutni a felmerült probléma kezelésére, amennyiben erre lehetőség van.

Ezt a kromoszómavizsgálatot akkor érdemes elvégezni, ha a petefészek korai kimerülése vagy cikluszavar áll fenn, illetve akkor is, ha kóros spermakép vagy spermiumhiány tapasztalható. Célszerű kérni a vizsgálatot akkor is, ha legalább három spontán vetélés történt.

Vannak olyan kromoszóma vizsgálatok is, amelyek a magzat genetikai állományát állítják a középpontba. A kromoszóma rendellenességek nem invazív módon, egy egyszerű vérvétellel kimutathatók még a prenatális szakaszban. Az anyai vér ugyanis terhesség alatt magzati DNS fragmenseket tartalmaz, így az anyai vérmintából a születendő gyermek genetikai állapotára vonatkozó értékes megállapításokat lehet tenni.

Ilyen eljárás az IntelliNIPT is, ami a Down-kór, az Edwards-kór, a Patau-kór, vagy akár az összes kromoszóma triszómiájának, vagy a 7Mb-nál nagyobb delécióknak vagy duplikációknak a felismerését is lehetővé teszi. További részletek a vizsgálatról.

A modern orvosi eljárásoknak köszönhetően lehetővé válik a kromoszóma-rendellenességek, a normálistól való eltérések azonosítása.

Kapcsolódó cikkek

Kromoszóma rendellenességek

Kromoszóma rendellenességek

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

Down-kór szűrés vérből

Down-kór szűrés vérből

Genetikai betegségek

Genetikai betegségek

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Prenatális diagnosztika: a magzat egészségi állapotának felmérése

Prenatális diagnosztika: a magzat egészségi állapotának felmérése

Edwards-szindróma: a 18-as kromoszóma rendellenessége

Edwards-szindróma: a 18-as kromoszóma rendellenessége

Genetikai vizsgálat terhesség során

Genetikai vizsgálat terhesség során

Mi a DNS és hogyan vizsgálható magzati és újszülött korban?

Mi a DNS és hogyan vizsgálható magzati és újszülött korban?

Maradjunk kapcsolatban
Maradjon naprakész a DNS tesztek tekintetében, iratkozzon fel!
Intelligenetic
1138 Budapest, Népfürdő u. 22.
Duna Tower Irodaház B torony 15. emelet
Tel.: +36-1-700-1303
Fax: + 36-1-700-1301
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szolgáltatások

Jogi nyilatkozat: Az ezen az oldalon található valamennyi információ kizárólag tájékoztató célt szolgál, és nem helyettesíti az egészségügyi szolgáltatók általi szakvéleményt. Nem szabad kizárólag a honlapunkon talált információra hagyatkozni az egészségével kapcsolatos döntések meghozatalakor. Egészségi állapotára vonatkozó kérdéseivel mindig forduljon kezelőorvosához vagy más egészségügyi szakemberhez. A Verifi® az Illumina, Inc., az IntelliNIPT™ az Intelligenetic, egyebekben a védjegyek birtokosaik tulajdonát képezik.

© IntelliGenetic Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

Kapcsolati űrlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.