Újszülött vizsgálatok: mindent a baba egészségéért

Újszülött vizsgálatok: mindent a baba egészségéért
| Blog
Újszülött vizsgálatok: mindent a baba egészségéért

Egy kisbaba megszületését általában hatalmas öröm övezi. Az, hogy először felsír, igazi zene az anya és az apa füleinek. Az első boldog pillanatokat követően az orvosok újszülöttkori vizsgálatok sorát végzik el, melyek célja a baba állapotának felmérése, az egészségi állapotának megállapítása. Ebben a bejegyzésben megnézzük, milyen újszülöttkori vizsgálatok elvégzése kötelező és ajánlott.

Mikor végzik el az újszülött első vizsgálatát?

A baba vizsgálatát a lehető leghamarabb érdemes elvégezni. Az újfajta nézetek szerint a kisbabának az a legjobb, ha a megszületést követő pillanatokat az anyja mellkasán elhelyezve tölti. A testkontaktus mind fizikai, mind pedig pszichés szempontból lényeges, hosszú távon is lehet jelentősége. Ez a nézet azonban az azonnali vizsgálatot nem teszi lehetővé, legalábbis korlátozza azt. A bababarát helyeken tehát az újszülött első vizsgálata kicsit később történik. Ez a legtöbb esetben nem okoz problémát.

Lényeges azonban kiemelni, hogy csak és kizárólag olyan esetekben lehetséges a leírt forgatókönyv, amennyiben a szülés komplikáció nélkül zajlott le. Ha fennáll a minimális esélye is annak, hogy a baba a szülés során veszélybe kerülhetett, akkor minden elé kell helyezni a vizsgálatot. Hasonló az eljárás akkor is, amennyiben az anya egészségi állapota teszi ezt szükségessé.

Melyek a kötelező újszülöttkori vizsgálatok?

A következőkben sorra vesszük, hogy melyek a szülést követően elvégzett vizsgálatok.

Az Apgar-teszt

Az Apgar-teszt lényege, hogy a baba egészségi állapotát pontozzák: 1-5 perccel a születést követően (esetleg tovább) vizsgálják a légzést, a szívfrekvenciát, a bőrszínt, az izmokat és a reflexeket is egy 0-2-ig terjedő skálán.

A paraméterek vizsgálata

A legelső vizsgálatok között végzik el a baba legfontosabb paramétereinek vizsgálatát. Megmérik az újszülött súlyát, hosszát, a fejkörfogatot és a mellkaskörfogatot.

A testnyílások vizsgálata

A szakorvos megvizsgálja azt is, hogy az újszülött testnyílásai átjárhatók-e, így például az orr, a fül és a végbél vizsgálatára kerül sor.

A sérülések felmérése

A szülés során a csecsemő sérüléseket szerezhet (tipikusan ilyen a kulcscsonttörés), ezeket is ellenőrzi az orvos.

Az anyagcsereszűrés

Az anyagcsereszűrés során legtöbbször a baba sarkából a babától vért vesznek. Több betegségre szűrik a vérmintát: ezek között szerepel a phenylketonuria, ami egy aminosav-anyagcsere betegség, a másik a galactosaemia, ami egy szénhidrát-anyagcsere betegség, a harmadik pedig a hypothyreosis, ami a pajzsmirigy alulműködés.

A csípőficam vizsgálata

A csípőficam hátterében az áll, hogy a csípőízület vápája nem megfelelően fejlődött ki, ami azzal jár, hogy az ízület fej ebből a vápából könnyedén kiugrik. A fokozatai egy skálán helyezhetők el.

A csípőficam vizsgálatát úgy végzik el, hogy az újszülött lábával behajlított állapotban köröznek befelé és kifelé. Amennyiben kisebb mértékű a csípőficam, akkor speciális pelenka és némi torna korrigálhatja az elváltozást. Ha nagyobb a baj, akkor az úgynevezett Pavlik-kengyel használatát írják elő. Megeshet az is, hogy az újszülött lába nehezen mozog, ebben az esetben beszélünk kötött csípőről, mely szintúgy kezelhető tornával és a speciális pelenka használatával.

A hallás vizsgálata

Az újszülöttek hallása nehezen vizsgálható, éppen ezért fejlesztettek ki egy eszközt, melynek segítségével nem a baba jelzéseit mérik, hanem az agyi reakciókat. Amennyiben a születést követő napokban a vizsgálat sikertelen, kontrollvizsgálatok történnek.

Szemészeti szűrővizsgálat

A vizsgálat során speciális szemészeti vizsgálóeszközzel nézik meg a baba pupillájának épségét és annak színét.

A myNewborn szűrés

A myNewborn egy átfogó újszülöttkori genetikai szűrés, ami a korai kezdetű genetikai betegségek jelenlétét jelzi. A hagyományos sarokteszt kiegészítéseképpen sokkal részletesebb információ kapható a baba állapotáról és megkezdhető a betegség kezelése, a diéta, illetve megtervezhetők a további beavatkozások, amennyiben erre szükség van. A teszt során elvégzik a teljes exom szekvenálását és 400 gén elemzését, amelyek több mint 390 korai gyerekkori metabolikus és genetikai betegséghez kapcsolódhatnak.

Amennyiben a teszt betegséget jelez, négyféle válaszreakció adható. Az egyik a megelőző kezelés, mely esetében a betegségnek csupán a hajlama van meg, vagy nincsenek még tünetei. Előfordulhat, hogy korai kezelésre van szükség, de az is, hogy a diétás kezelés a legcélravezetőbb. Végül, de nem utolsó sorban előfordulhat az is, hogy további beavatkozásokra, kezelésekre van szükség.

A myNewborn genetikai teszt segítségével a megelőzés, az egészségmegőrzés, a felkészülés nemcsak álom. Az újszülött egészségi állapotáról fontos információk szerezhetők meg, s ha minden rendben van, akkor a szülők fellélegezhetnek, ha pedig közbelépés szükséges, akkor a korai felismerésnek köszönhetően a gyermek életminősége jelentősen javulhat.

Kattints, és ismerd meg a myNewborn tesztet!

Kapcsolódó cikkek

Genetikai betegségek

Genetikai betegségek

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Prenatális diagnosztika: a magzat egészségi állapotának felmérése

Prenatális diagnosztika: a magzat egészségi állapotának felmérése

Edwards-szindróma: a 18-as kromoszóma rendellenessége

Edwards-szindróma: a 18-as kromoszóma rendellenessége

Genetikai vizsgálat terhesség során

Genetikai vizsgálat terhesség során

Mi a DNS és hogyan vizsgálható magzati és újszülött korban?

Mi a DNS és hogyan vizsgálható magzati és újszülött korban?

Apgar-teszt: az első vizsgálat

Apgar-teszt: az első vizsgálat

Veleszületett és csecsemőkori betegségek

Veleszületett és csecsemőkori betegségek

Terhességi genetikai vizsgálat a rendellenességek kiszűrésére

Terhességi genetikai vizsgálat a rendellenességek kiszűrésére

Down-kór szűrés

Down-kór szűrés

Maradjunk kapcsolatban
Maradjon naprakész a DNS tesztek tekintetében, iratkozzon fel!
Intelligenetic
1138 Budapest, Népfürdő u. 22.
Duna Tower Irodaház B torony 15. emelet
Tel.: +36-1-700-1303
Fax: + 36-1-700-1301
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szolgáltatások

Jogi nyilatkozat: Az ezen az oldalon található valamennyi információ kizárólag tájékoztató célt szolgál, és nem helyettesíti az egészségügyi szolgáltatók általi szakvéleményt. Nem szabad kizárólag a honlapunkon talált információra hagyatkozni az egészségével kapcsolatos döntések meghozatalakor. Egészségi állapotára vonatkozó kérdéseivel mindig forduljon kezelőorvosához vagy más egészségügyi szakemberhez. A Verifi® az Illumina, Inc., az IntelliNIPT™ az Intelligenetic, egyebekben a védjegyek birtokosaik tulajdonát képezik.

© IntelliGenetic Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

Kapcsolati űrlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.