Vizsgálatok terhesség alatt: biztosítsd be, hogy minden rendben menjen!

Vizsgálatok terhesség alatt: biztosítsd be, hogy minden rendben menjen!
| Blog
Vizsgálatok terhesség alatt: biztosítsd be, hogy minden rendben menjen!

Egy nő életében a legizgalmasabb időszak akkor veszi kezdetét, amikor a terhességi teszt pozitív eredményt mutat. Itt indul egy csodálatos utazás, aminek első állomásához 9 hónap múlva érkezünk el. Ahhoz, hogy megbizonyosodjuk arról, hogy minden rendben megy, kivizsgálások során kell részt venni. A vizsgálatok terhesség alatt hozzájárulnak ahhoz, a várakozás nyugodt és örömteli legyen.

A terhesség alatt a nő teste megváltozik, a méhében lévő magzat fejlődik és növekszik. A fejlődés irányát a vizsgálatok segítségével lehet követni, ezekkel lehet bebiztosítani, hogy a kicsi és az anya is egészséges legyen. A kötelező vizsgálatok elvégzése alól nem lehet kibújni, és van néhány fakultatív szűrés is, amit érdemes lehet elvégezni.

Vizsgálatok terhesség alatt

A magzat egyes fejlődési szakaszaiban más-más kötelező vizsgálatok várnak az anyára. A terhesség kezdetét az utolsó rendes vérzés első napjától számítják és 40 hétig tart. Nézzük, hogy állnak össze a vizsgálatok terhesség alatt, melyik szakaszban mit kell elvégezni.

Első trimeszter

Az első trimeszter első vizsgálatai között szerepel az ultrahang vizsgálat, ami során megbizonyosodik az anya arról, hogy valóban egy élet fejlődik szíve alatt. Az ultrahang betekintést enged az anyaméhbe, kiderül hány magzat van és ezek hol helyezkednek el, a méhen belül vagy azon kívül. A hüvely tisztaságának mértékét mikroszkópos vizsgálattal állapítják meg és azt is megnézik, hogy tapasztalható-e a petefészekben és a méh körül valamiféle elváltozás.

A terhesség alatti vizsgálatok sorából nem hiányozhat a vérkép és a kiterjesztett laborvizsgálat, a vércsoportvizsgálat és az ellenanyagszűrés, valamint a szűrővizsgálatok hepatitis B-re és a Treponema pallidumra.

A vizsgálatok után a kismama kap egy terhesgondozási kiskönyvet, amiben pontosan benne van, hogy melyik héten milyen vizsgálatra kell majd menni. A terhesgondozás igen komplex, nem csupán a nőgyógyászt kell bevonni, de érintett a háziorvos, a védőnő, a fogorvos, sőt, ha a terhességi toxémia vagy egyéb örökletes betegség is kockázati tényező, akkor érdemes lehet egy genetikust is bevonni.

Az első trimeszter ideje alatt tehát többek között a következő szűrővizsgálatokat javasolt elvégezni:

 • vérvizsgálat, vizeletvizsgálat, vércsoportelemzés, hepatitis elleni védettség felmérése és a szifilisz kizárása
 • belgyógyászati vizsgálat
 • vérnyomás vizsgálata, EKG
 • 11-13. héten esedékes az első ultrahang szűrővizsgálat. A vizsgálat során mérik a takaróredő vastagságát is, ami ideális esetben 3 mm abban az időszakban, amikor a fejtető-far távolság 45 és 84 mm közötti. 3,5 mm fölötti nyaki redő érték esetén ajánlott elvégezni a szívfejlődési rendellenesség szűrését is (azaz a magzati szívultrahang vizsgálatot). Az ultrahang vizsgálat kiegészíthető egy vérvizsgálattal (ún. kombinált teszt). A vizsgálatok során fény derülhet genetikai rendellenességek, Down-szindróma és más kromoszóma rendellenesség magasabb kockázatára. Amennyiben az eredmény nem kedvező, vagyis pl. kombinált teszt esetén a rizikó eléri vagy rosszabb, mint 1:250, akkor felajánlhatják az orvosok az invazív genetikai vizsgálatot, vagyis azt, hogy vegyenek mintát a méhlepényből vagy a magzatvízből diagnosztikus célzattal. 

Második trimeszter

A második trimeszter a 4-6.hónap. Ebben az időszakban készül egy második ultrahang vizsgálat, ami fényt deríthet anatómiai rendellenességekre, ilyen például a rekeszizomsérv vagy éppen a nyitott gerinc.

A 24. héten egy újabb laborvizsgálat következik, melynek keretében általában cukorterheléses vizsgálatot is végeznek, mivel a sokakat sújtó terhességi cukorbetegség szűrése ebben az időszakban esedékes. A cukorterhelés során vért vesznek a vizsgálat kezdetén, majd azután, hogy a kismama elfogyasztott egy 75 gramm glükózt tartalmazó oldatot. A normál érték éhgyomor esetén 5,6 mmol/liter, két órával a cukros oldal elfogyasztása után pedig 7,8 mmol/liter.

A második trimeszter ideje alatt tehát többek között a következő szűrővizsgálatokat javasolt elvégezni:

 • vérvizsgálat, vérszegénység ellenőrzése
 • vizeletvizsgálat
 • genetikai ultrahang
 • cukorterheléses vizsgálat (a második és harmadik trimeszter határán)

Harmadik trimeszter

A harmadik trimeszterben az egyik legnagyobb veszélyt a terhességi toxémia (praeeclampsia) jelenti. Kiszűrésére rendszeres vérnyomásmérés és vizeletvizsgálat szükséges.

A harmadik trimeszterben történő ultrahang szűrővizsgálat fontos szerepet kap a magzat méhen belüli sorvadásának felismerésében. 

A terminushoz egyre közeledve kardiotokográfiás vizsgálattal rendszeresen ellenőrzik a magzatot a 36. héttől.

Érdemes lehet a hüvely bakteriális vizsgálata, mivel sok bélflórából származó baktérium okozhat komoly problémákat, például agyhártyagyulladást, tüdőgyulladást vagy éppen fertőzést.

A harmadik trimeszter ideje alatt tehát többek között a következő szűrővizsgálatokat javasolt elvégezni:

 • vérkép és vércsoport vizsgálat
 • ultrahang vizsgálat, mely során felmérik a placenta állapotát, a magzatvíz mennyiségét, a magzat növekedését és a köldökzsinór állapotát
 • NST vizsgálat a 36. héttől, ami a méh összehúzódásait mutatja meg
 • Rendszeresen ellenőrzik a vizeletet és a vérnyomást
 • GBS-szűrés, vagyis a hüvelyváladék vizsgálata

A vizsgálatok terhesség alatt igen sokrétűek. Mind az orvosi vizsgálatok, mind pedig a védőnői vizsgálatok célja a rendellenességek kiszűrése és a fejlődés nyomon követése. A kötelező vizsgálatok mellett vannak olyanok is, amelyek elvégzése opcionális. Amennyiben ez megnyugtatja az anyát vagy bármiféle kockázat miatt felmerül a vizsgálatok szükségessége, akkor érdemes ezeket is elvégezni.

A vizsgálatok közül néhányat szerencsés már a babatervezés időszakában megkezdni. Az ilyen jellegű vizsgálatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy már előre kiküszöböljünk rizikófaktorokat és olyan tényezőket, amik megnehezítik a fogamzást és a magzat helyes fejlődését.

Kapcsolódó cikkek

Kromoszóma-rendellenességek vizsgálata

Kromoszóma-rendellenességek vizsgálata

Magzati DNS anyai vérből

Magzati DNS anyai vérből

Terhességi genetikai vizsgálat

Terhességi genetikai vizsgálat

Kromoszóma rendellenességek

Kromoszóma rendellenességek

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

Mit jelent genetikai betegség hordozójának lenni?

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

myGenome – a jövő orvoslása hozzánk már elérkezett

Down-kór szűrés vérből

Down-kór szűrés vérből

Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

Kromoszóma-vizsgálat: derüljön fény időben a genetikai rendellenességekre!

Genetikai betegségek

Genetikai betegségek

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Genetikai vagy örökletes egy betegség?

Maradjunk kapcsolatban
Maradjon naprakész a DNS tesztek tekintetében, iratkozzon fel!
Intelligenetic
1138 Budapest, Népfürdő u. 22.
Duna Tower Irodaház B torony 15. emelet
Tel.: +36-1-700-1303
Fax: + 36-1-700-1301
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szolgáltatások

Jogi nyilatkozat: Az ezen az oldalon található valamennyi információ kizárólag tájékoztató célt szolgál, és nem helyettesíti az egészségügyi szolgáltatók általi szakvéleményt. Nem szabad kizárólag a honlapunkon talált információra hagyatkozni az egészségével kapcsolatos döntések meghozatalakor. Egészségi állapotára vonatkozó kérdéseivel mindig forduljon kezelőorvosához vagy más egészségügyi szakemberhez. A Verifi® az Illumina, Inc., az IntelliNIPT™ az Intelligenetic, egyebekben a védjegyek birtokosaik tulajdonát képezik.

© IntelliGenetic Kft. Minden jog fenntartva.
Site by Meraki.

Kapcsolati űrlap

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.