Skip to main content

Szakemberek részére szóló tájékoztatónk

Az IntelliNIPT™ létrejöttét az Illumina® Verifi® tesztje inspirálta, ezért az IntelliNIPT™ technológiája az Illumina® Veriseq™ NIPT Solution V2. Ez egy CE minősítésű in vitro diagnosztikai (IVD) teszt, amelyet szűrővizsgálatként használnak a genomra kiterjedő magzati genetikai anomáliák kimutatására anyai perifériás teljes vérmintákból legalább 10 hetes terhes nőknél.

IntelliNIPT™ a NIPT genomikai forradalma

Az IntelliNIPT™ egy újgenerációs non-invazív prenatális teszt (NIPT), amely maximalizálni törekszik a gyakori triszómiák szűrési teljesítményét. A teszt egyéb elemzési lehetőségeket is biztosít a szűrés kiterjesztéséhez, beleértve a magzati genom releváns elváltozásainak vizsgálatát is.
Egyes terhesség és kettes ikerterhesség esetén is elérhető

Lehetőség van a gyakori aneuploidiák elemzésére és a GenomeScreen opció kérésére mind egyes terhesség, mind pedig kettes ikerterhesség esetén. A nemi kromoszómák aneuploidiáinak elemzése csak egyes terhesség esetén végezhető el.

A NIPT új generációja – IntelliNIPT™ GenomeScreen

Az IntelliNIPT™ a leggyakoribb (21-es, 18-as, 13-as, X és Y kromoszómára vonatkozó) számbeli kromoszóma-rendellenességek prenatális szűrését kínálja és lehetőséget biztosít a szűrés további kiterjesztésére is:

  • Nagyméretű, 7 Mb-nál nagyobb deléciók és duplikációk (copy number variations, CNV-k, azaz kópiaszám-variációk) szűrése, amelyek számos, a kognitív fejlődés zavarával járó magzati rendellenességet okozhatnak.
  • Aneuploidiák szűrése minden kromoszómában, melyek magzati veszteséggel és egyéb szerkezeti elváltozásokkal társulhatnak.
IntelliNIPT™ - megbízható eredmények még alacsony magzati frakció esetén is

Az IntelliNIPT™ bioinformatikai algoritmusa kombinálja a magzati DNS-frakciót és a szekvenálási mélységet, hogy rendkívül megbízható eredményeket érjen el alacsony magzati frakció esetén, csökkentve a sikertelen vizsgálatok arányát.

Nagypontosságú analízis

Az IntelliNIPT™ a legújabb generációs technológia alkalmazásának köszönhetően kiváló szenzitivitást és specificitást biztosít. Ez nagy megbízhatóságot jelent a szükségtelen invazív vizsgálatok csökkentése érdekében.

Szakértelem

Az IntelliNIPT™ mind a genetikai tanácsadás, mind a prenatális diagnosztika területén nemzetközileg elismert szakértői háttérrel rendelkezik, amely támogatja az orvosokat az eredmények értékelésében.

CE-IVD jelöléssel ellátott, Európában végzett teszt

A vizsgálatot európai laboratóriumban, tapasztalt csapat végzi, és CE-IVD jelöléssel van ellátva.

NGS párosított végű (kétirányú) szekvenálás

Az újgenerációs szekvenálás (Next Generation Sequencing, NGS), amit az IntelliNIPT™ használ, párosított végű (kétirányú) szekvenálás, ami lehetővé teszi a magzati és az anyai sejtmentes DNS megkülönböztetését, javítva a magzati frakció értékelését és bioinformatikai elemzését, ezáltal növelve a vizsgálat eredményességét.

Teljesítmény

IntelliNIPT™ – pontosabb eredmények

Az IntelliNIPT™ bioinformatikai algoritmusa felméri a magzati frakciót és a szekvenálási mélységet, hogy minden esetben a legjobb teljesítményt nyújthassa. Alacsony magzati frakció esetén megfelelő szekvenálási mélység mellett ugyanolyan pontossággal adható eredmény, mint a magasabb magzati frakció esetén. Ha a magzati frakció magas, az elemzés alacsonyabb szekvenálási mélységet igényel.
A 4%-os önkényes magzati frakció határérték esetén e határ alatt sikertelen a tesztelés. Ez az esetek körülbelül 5%-ában fordulhat elő2. A triszómiák százalékos aránya a 4% alatti magzati frakciót tartalmazó mintákban szignifikánsan magasabb, mint a magasabb magzati frakciójú mintákban3
A magzati frakciónak nincs egy önkényesen megállapított határértéke. Alacsony magzati frakció esetén, megfelelő szekvenálási mélységgel, megbízható eredményeket lehet elérni, javítva az aneuploidiák kimutatásának érzékenységét.

Különböző lehetőségek az egészségügyi szolgáltatók számára

Hivatkozások:
  1. Illumina. VeriSeq NIPT Solution v2 Package Insert. 2020.
  2. Norton ME, Jacobsson B, Swamy GK, et al. Cell-free DNA analysis for noninvasive examination of trisomy. N Engl J Med. 2015;372(17):1589-1597.
  3. Revello R, Sarno L, Ispas A, et al. Screening for trisomies by cell-free DNA testing of maternal blood: consequences of a failed result. Ultrasound Obstet Gynecol. 2016;47(6):698-704.

A RITKA GYAKORIBB, mint hinné

Bár ritkának nevezik, a ritka autoszomális aneuploidiák (RAA) sokkal elterjedtebbek, mint azt várnánk. A terhesség korai szakaszában összességében vett pozitív szűrési arányuk a becslések szerint 0,44%. Hasonlítsa össze ezt a 21-es, 18-as és 13-as triszómiák összességében becsült 0,56%-os pozitív szűrési arányával. Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy hiányzik majd valami, ha nem a teljes genomot nézi a szűrővizsgálatkor.

Miért jó a bővített NIPT?

Gyakori
aneuploidiák
Nemi kromoszóma
aneuploidiák
Más kromoszóma
eltérések
Szűrt
állapot
Gyakori
aneuploidiák:
21-es
triszómia
18-as
triszómia
13-as
triszómia
Nemi kromoszóma
aneuploidiák:
Nemi kromoszóma
aneuploidiák
Más kromoszóma
eltérések:
RAAs
Részleges deléciók
és duplikációk
Klinikai
megjelenés
Gyakori
aneuploidiák:
Down-
szindróma
Edwards-
szindróma
Patau-
szindróma
Nemi kromoszóma
aneuploidiák:
Turner-szindróma, Klinefelter-szindróma, egyéb
Más kromoszóma
eltérések:
Korai vetélés, magzati rendellenességek, növekedésbeli visszamaradás, UPD, halvaszülés
Magzati rendellenességek, fejlődésbeli visszamaradás, egyéb
Pozitív szűrés aránya,
minden kockázat
Gyakori
aneuploidiák:
0.39%
0.13%
0.04%
Nemi kromoszóma
aneuploidiák:
0.39%
Más kromoszóma
eltérések:
0.34%
0.1%
Összesített pozitív
szűrési arány
Gyakori
aneuploidiák:
0.56%
Nemi kromoszóma
aneuploidiák:
0.39%
Más kromoszóma
eltérések:
0.44%

Miért számítanak az RAA-k és a CNV-k?

A pozitív RAA vagy CNV NIPT eredmény a magzati és/vagy lepényi genetikai állományt képviselheti. Akárhogy is, a pozitív eredmény a magzat-placentális betegség fokozott kockázatát jelzi, és az esetek felében klinikai relevanciával jár. Még akkor is, ha a RAA vagy a CNV mozaik jellegű, a magzatban és/vagy a méhlepényben jelentkezhet rendellenesség.

A RAA- vagy CNV-pozitív eredmények lehetséges következményei a következők:

A vetélés kockázata – a korai szűrés segíthet megérteni a vetélés okát, és gyakran megnyugtat a kromoszóma-rendellenességgel járó jövőbeli terhesség kiújulásának kockázatával kapcsolatban.

Magzati anomáliák kockázata – A RAA-k és a CNV-k káros hatással lehetnek a szervek és az agy fejlődésére, ami szerkezeti anomáliákat, fejlődési visszamaradást és értelmi fogyatékosságot eredményezhet. Még ha a RAA csak a méhlepényben van is jelen, a magzat uniparentális diszómiája káros hatásokhoz vezethet a fejlődésben.

A káros következmények kockázata – ha a RAA vagy a CNV a méhlepényre korlátozódik, a magzat kromoszómálisan normális lehet, de a placentával kapcsolatos problémák rossz magzati növekedést és/vagy koraszülést eredményezhetnek.

Ritka kromoszóma-rendellenességek felfedezése genomszintű NIPT segítségével

A ritka autoszomális triszómiák gyakran negatív terhességi kimenetelekkel járnak. „A ritka autoszomális triszómiák, amelyeket az anyai plazma DNS-szekvenálással tártak fel, a magzati-placenta betegség fokozott kockázatára utalnak” – olvasható a Science Translational Medicine folyóiratban.

Az orvostudományban 89 817 egyedi terhességből származó, genom-szintű noninvazív prenatális teszt (NIPT) adatait elemezték a ritka autoszomális triszómiák és kópiaszám-variánsok előfordulásának azonosítására, valamint az ilyen szűrés klinikai értékének tanulmányozására.

A ritka autoszomális triszómiákhoz kapcsolódó kedvezőtlen terhességi kimenetelek alapján minden terhes nőnek lehetőséget kell adni a genomszintű NIPT-re.

0.44%-ban volt a vizsgálati populációban lévőknek kromoszóma-rendellenessége1

0.10%-ban figyeltek meg CNV-t

0.34%-ban figyeltek meg RAA-t

75%-a a pozitív szűrési eredményű terhességeknek klinikai komplikációkhoz vezetett

Referencia

  1. Pertile MD, Halks-Miller M, Flowers N, Barbacioru C, Kinnings SL, Vavrek D, et al. Rare autosomal trisomies, revealed by maternal plasma DNA sequencing, suggest increased risk of feto-placental disease. Sci Transl Med. 2017;9(405). doi: 10.1126/scitranslmed.aan1240.